21 Şubat 2010 Pazar

Tekstilde çöküş


‘TEĞETÇİ’ AKP kriz karşısında uyudu.
Teşvikler lafta, krediler yetersiz kaldı. 200 bin kişi işini kaybetti.
Sektör, can çekişiyor.
Tekstil ölüm döşeğinde AKP hükümeti krizi yönetmekte başarılı olamadı.
Vaat edilen teşvikler zamanında verilmedi, krediler yetersiz kaldı ve can çekişen tekstil sektöründe 200 bin kişi işini kaybetti

Haber:Sümeyra YILMAZ

Türkiye ekonomisinin lokomotifi durumda olan tekstil sektöründe hala kriz yaşanıyor.
En çok istihdam yaratan sektörlerin başında gelen tekstil sektöründe yaşanan sorunlar nedeniyle Türkiye’nin en büyük sorunu olan işsizlik sorunu da büyüyor.
Tekstil sektöründe ve sendikalar arasında en yüksek üyeye sahip TEKSİF Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat, Türkiye’deki işsizlik sorununun tek çözümünün tekstil sektörünü ayağa kaldırmak olduğunu belirtirken, sektörde yüzde 50’ye varan istihdam daralması yaşandığına dikkat çekerek, “Hükümet uyarılara rağmen tedbir almakta çok gecikti.
Yeni teşvik sistemi yaratılmalı” diye konuştu.
Irgat yürütülen tarım politikasının da sektörü olumsuz etkilediğini belirtti.“200 bin kişi işini kaybetti”
Türkiye’de ekonominin iyileşmesi için tekstil sektörünün önemine dikkat çeken Türkiye tekstil örme ve Giyim Sanayi işçileri Sendikası (TEKSİF) Genel Başkanı Nazmi Irgat,
kriz döneminde sektörde gayri resmi rakamlara göre 200 bin kişinin işini kaybettiği söyledi. Irgat, tekstil sektöründeki sorunların hala devam ettiğini belirterek, iktidarın tedbir almakta geç kaldığını söyledi.
Irgat Hükümet tarafından yayınlanan teşviklerin istihdam yaratmakta yetersiz olduğunu ifade ederek şunları söyledi; “Sektörde yüzde 50 oranında bir daralma oldu. Hükümetin gecikmeli bazı teşvikleri yayınlaması istihdama hiç yansımadı. Hükümet tarafından yayınlanan büyüme oranlarının da istihdama yansımadığını gördük. Krizle beraber istihdamın en fazla daraldığı sektör de tekstil sektörü oldu.
TEKSİF Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat, Türkiye’deki işsizlik sorunun tek çözümünün tekstil sektörünü ayağa kaldırmak olduğunu belirtirtti.“Pamuk politikası yenilensin”
Türkiye’de tarım politikasını da eleştiren Irgat, Türkiye’nin kendine yeten pamuk üretimi bulunurken IMF ve Dünya Bankası yönlendirmeleri ile pamuk ithal eden bir ülke haline geldiğini söylüyor. Irgat, pamuk politikasının yeniden düzenlenmesinin gerekliliğine dikkat çekerek şunları ifade etti; “IMF ve Dünya Bankası yönlendirmeleri ile tarımda çalışan nüfusun azaltılması varsayılarak insanların üretim dışı bırakılması işsizliği artırdı. Oysaki daha önce 900 bin tona ulaşan pamuk üretimi 450/500 bin tona düştüğü görülüyor. Tüm dünyada ve AB ülkelerinde tarımda teşvik varken Türkiye’de acımasızca üretilmeyen boyutuna destek verildi. Dolayısıyla daha önce var olan pamuk Türkiye’ye yeterken şu anda dövize dayalı ithal pamuk kullanır duruma geldik.
Pamuk ana maddedir.
Pamuk, sanayi ana maddesi olduğu için Türkiye’nin lokomotif sektörü tekstilin hammaddesi olması nedeniyle pamuk politikası yeniden ele alınmalıdır.
Hem tarımda çalışan insanlar zarar görüyor hem de sanayideki artı değer katkısı ortadan kalkmış oldu.”

Yeniçağ Gazetesi 14 Şubat 2010 Pazar