30 Mayıs 2010 Pazar

22 Mayıs 2010 Cumartesi

Okulumuzun adının değiştirilmesi konusunda


TEKSTİL MESLEK LİSESİNİN TARİHÇESİ

İstanbul Tekstil Meslek Lisesi 1937-1938 öğretim yılında Sultanahmet Sanat Enstitüsünde İlave olarak açılan mensucat şubesinin açılması ile oluşan Türkiye’nin ve İstanbul’umuzun ilk ve en eski tekstil okuludur.

Başlangıçta 5 yıllık sanat enstitülerinin 3.Sınıfından itibaren öğrenci alan,üç yıllık bir mesleki eğitimi almış gençleri tekstilci olarak iş hayatına hazırlamakta iken 1945-1946 öğretim yılında Sanat Enstitülerinin 2. sınıfından itibaren öğrenci almaya başlamış ve 4 yılık mesleki eğitim veren bir şube hüviyeti kazanmıştır.

1956-1957 öğretim yılına kadar devam eden bu statü,bu yıldan başlayarak orta okula dayalı ve 2 yıl süreli “İstanbul Mensucat Sanat Enstitüsü” adı ile müstakil bir okul haline getirilmiştir.

1964-1965 öğretim yılına kadar bu statüye göre öğretime devam eden okulumuz bu yıldan itibaren orta okula dayalı ve 3 yıl süreli bir meslek okulu hüviyetine kavuşmuştur.

1968–1969 öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Teknik Okullar Kurma Derneğinin işbirliği ile yaptırılan mevcut binasında "İstanbul Mensucat Sanat Enstitüsü" adı altında üç bölüm ile (iplik-dokuma-boya apre)eğitim ve öğretim faaliyetine başlamıştır.

Okulumuz 70'li ve 80'li yıllarda kullanılan en yaygın bilinen ve söylenen adıyla "İstanbul Tekstil Meslek Lisesi" veya "Topkapı Tekstil Meslek Lisesi " ismiyle bilinmektedir.

Bu yıllarda fiziki alan bakımından Balkanların en büyük arazisine sahip meslek okulu,Türkiye'nin ilk mesleki eğitim veren "tekstil okulu" unvanına sahiptir. 1968 yılından bu yana mevcut binasında öğretime devam etmektedir.

1990–1991 öğretim yılından itibaren Konfeksiyon ve 1991–1992 öğretim yılından itibaren de Örme Bölümleri faaliyete geçmiştir.Bu dönemde Zeytinburnu Tekstil Meslek Lisesi adı altında 5 bölüm ile eğitim-öğretime devam etmiştir.1991–1992 öğretim yılından itibaren bünyesinde Anadolu Teknik Lisesi ve Teknik Lise eğitim-öğretime açılmıştır.

Okulumuz,ilk kuruluşunda 50.000 m²’lik alan üzerinde 4 katlı 2500 m² bir derslik binası ile 10200 m²’lik tek katlı bir atölyeler bloğundan kurulmuştur.1968 yılındaki kuruluş dönemindeki fiziki alanından günümüze gelen dek zaman içinde 3 okul ortaya çıkmıştır(Zeytinburnu Endüstri Meslek Lisesi,Adile Mermerci Turizm Otelcilik Meslek Lisesi ve Zeytinburnu Otistik Okulu)Okulumuz halen 2 ana alan;Tekstil Teknolojisi ve Giyim Üretim Teknolojisi alanları ile 6 dalda(İplik,End.Dokuma,End.Örme,Terbiye,Kadın Giyim Modelistliği ve Hazır Giyim Model Makineciliği dallarında) öğrencilerine hizmet vermektedir.Okulumuzda 1 Fen laboratuarı,1 bilgisayar laboratuarı,1 BT sınıfı,1 teknoloji sınıfı,kütüphane mevcuttur.

Okulumuz sınırları içinde dört lojman dairesi, ön ve arka iki bahçe mevcuttur.


Okulumuzda Görev Yapan Müdürler;

1.İsmail Güngör(18.07.1968-05.01.1970)

2.Hakkı Yazan(06.01.1970-17.071975)

3.Hakkı Çavuldur(17.7.1975-02.06.1977)

4.Bekir Yöndem(13.12.1977-24.03.1978)

5.Orhan Mumcu(23.05.1978-16.10.1979)

6.Muhittin Özbilir(31.03.1980-18.07.1980)

7.Üner Başoğlu(07.101980-16.8.1989)

8.Mustafa Belek(27.09.1989- 1999)

9.Mehmet Çuhadaroğlu(1999-2007)

10.Osman Nuri Şengül(2007-2010)

11.Ümit Aydın(2010- .


Değerli Arkadaşlar;16.03.2009 tarihinde nedensiz,niçinsiz,gereksiz,danışmadan ki buna ismi verilen kişinin ailesi ve yakınlarıda dahildir(bundan haberleri dahi yoktur) Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okulumuzun ismi değiştirilerek “Şehit Büyükelçi Galip Balkar Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi” adını almıştır.

Balkanların en büyük ve kullanışlı arazisine sahip 40 küsür yıllık İstanbul Tekstil Meslek lisesi veya Topkapı Tekstil Meslek Lisesi hepimizin top koşturduğu Ziya Doğan'ların,Raşit Çetiner'lerin yetiştiği,resmi bayram ve törenlerde geçit yaptığımız,folklor oynadığımız,sınıflar ve liseler arası maçlardaki teri,heyecanı,marşları paylaştığımız futbol sahamız ve geniş alanlı basket sahamızı elimizden aldılar, okula girişimiz labirent gibi oldu kala kala ek'teki resimde gördüğünüz alan kaldı.Bu da yetmezmiş gibi bir de adımızı değiştirdiler.

Şimdi yine durmuyorlar yine istiyorlar, atölyelerimizi yıkıp yerine matbaacılık lisesi yapacaklarmış.Okulumuzun tarihini,ismini yok etmek,sistemini ve yerleşkesini değiştirmek istiyorlar.Bu duruma artık "DUR" deme zamanı gelmiştir.

Arkadaşlar bugüne kadar her ne olduysa,neden karşı çıkmadıysak bunlar hep iletişim eksikliğimizden,birlik olamamızdan ve yönetim hatalarından kaynaklanmıştır.Belki de birçok mezunumuz okulumuzun şu anki durumunu bilmiyordur bile.

Şimdi yapmamız gereken geçmişte yapılan tüm hatalarımızdan ders alarak ileriye sağlam,güçlü,geri çekilmesiz,durdurulmaz,akılcı,kalıcı ve geniş alanlı tepkili eylem ruhumuzu ortaya koyma şeklimizdir.Bunun yanı sıra bu tepkimizin boşuna olmadığını hem kendimize hem de bunu sunduklarımıza karşı okulumuzu daha iyi şartlara nasıl getireceğimiz ile ilgili fikirler üretmemiz gerekiyor.İlk başta yapılması gereken mezunlar derneğine üye olmamız ve her türlü desteği göstermemizdir.Bu konu ile ilgili 03/04/2010 tarihinde okulumuzda bir toplantı yapıldı Mehmet Ali Yentür ve Cemil Çiçekdiken Hocalarımız bununla ilgili çalışmalara başlamışlardır.

Aşağıda yazılı mektup örneğini onun altında verilen Milli Eğitim Bakanlığı,İl Mİlli Eğitim Md.lüğü,İlçe Milli Eğitim Md.lüğü,İSO,İTO ve İTKİB fax ve e-potalarına isim ve soyadlarınızı yazarak muson yağmurları gibi yağdırmanız gerekiyor.Bu etkinliği tüm tekstil ailesi ile paylaşın ne kadar çoğalırsak o kadar etkili oluruz.


ÖRNEK MEKTUP:


T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ZEYTİNBURNU İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İSTANBUL SANAYİ ODASI

İSTANBUL TİCARET ODASI

İSTANBUL TEKSTİL VE KONFEKSİYON İHRACATÇI BİRLİKLERİ


Saygıdeğer Yetkililer;Biz İstanbul Tekstil Meslek Lisesi mezunları ve öğrencileriyiz.Sizleri 2 konu ile ilgili bilgilendirmek istiyor,biz mezunlar ve halen okulumuzda okuyan öğrenci kardeşlerimizle birlikte bu konular ile ilgili üzüntü ve endişelerimizi sunuyoruz.

1.Konumuz;

İstanbul Tekstil Meslek Lisesi 1968–1969 öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Teknik Okullar Kurma Derneğinin işbirliği ile yaptırılan mevcut binasında "İstanbul Mensucat Sanat Enstitüsü" adı altında üç bölüm ile (iplik-dokuma-boya apre)eğitim ve öğretim faaliyetine başlamıştır. Okulumuz 70'li ve 80'li yıllarda kullanılan en yaygın bilinen ve söylenen adıyla "İstanbul Tekstil Meslek Lisesi" veya "Topkapı Tekstil Meslek Lisesi " ismiyle bilinmektedir.Bu yıllarda fiziki alan bakımından Balkanların en büyük arazisine sahip meslek okulu,Türkiye'nin ilk mesleki eğitim veren "tekstil okulu" unvanına sahiptir.1968 yılından bu yana mevcut binasında öğretime devam etmektedir.

Bu okulda geçirdiğimiz seneler bizim için en önemli,unutulmayacak günler yaşadığımız,birçok anıyı paylaştığımız dönemdir.Futbolda aldığımız kupalar,Fransa'nın Dijon şehrinde folklor ekibiyle Dünya Liseler arası folklor 1.liği,Türkiye 1.likleri,Türkiye 3.lükleri,İstanbul 1.likleri aldık ve biz bunların çoğunun içinde yaşayanlar ya da dolaylı olarak katılımcılarıydık.İstanbul Tekstil Meslek Lisesinden mezun olmuş birçok değerli arkadaşımız tekstil sektöründe hizmet etmekte ve ülkemiz gelirinin %35'ni karşılamaktadır.

Biz hep bu adımızla gurur duyduk,gurur duydurucu işler yaptık,sizlerin de okuduğunuz okullarla gurur duyduğunuz gibi.İnsanlar ve kurumlar yaptıkları,yaptırdıkları işler ve verilen isimleri ile yaşarlar.50 seneye yaklaşan nice anılarımızın olduğu okulumuzun adı kaldırılmıştır.Bu biz mezunları,ailelerimizi ve halen okuyan öğrenci kardeşlerimizi çok üzmüştür.Lütfen yanlış anlamayın ismi verilen şehit büyükelçi Galip Balkar tabii ki unutturulmamalı bir yerde yaşatılmalı ama bununla ilgili Yakuplu Galip Balkar İÖO ve Beylikdüzü Galip Balkar Liseleri mevcuttur.Kaldı ki yeni yapılanma içerisindeki yerlere bu adlar verilmesi uzun süre ismiyle ve yaşanmışlığı ile anılan bir yerin adının değiştirilmesinden daha uygun olacağı fikrindeyiz.


2. Konumuz

Okulumuz,ilk kuruluşunda 50.000 m²’lik alan üzerinde 4 katlı 2500 m² bir derslik binası ile 10200 m²’lik tek katlı bir atölyeler bloğundan kurulmuştur.1968 yılındaki kuruluş dönemindeki fiziki alanından günümüze gelene dek zaman içinde 3 okul ortaya çıkmıştır(Zeytinburnu Endüstri Meslek Lisesi,Adile Mermerci Turizm Otelcilik Meslek Lisesi ve Zeytinburnu Otistik Okulu) Okulumuz halen 2 ana alan;Tekstil Teknolojisi ve Giyim Üretim Teknolojisi alanları ile 6 dalda (İplik,End.Dokuma,End.Örme,Terbiye,Kadın Giyim Modelistliği ve Hazır Giyim Model Makineciliği) öğrencilerine hizmet vermektedir.Okulumuzda 1 Fen laboratuarı,1 bilgisayar laboratuarı,1 BT sınıfı,1 teknoloji sınıfı,kütüphane mevcuttur. http://www.zeytinburnutekstilmeslek.k12.tr/index.php?sayfa=upload%2Fharita.htm adresindeki uydu resmimizde okulumuzun bize kalan son yeri kırmızı çizgiler ile belirtilmiştir.Burada gözüken 10200 m²’lik tek katlı atölyeler bloğumuz yıkılarak yerine matbaacılık lisesi yapılmak isteniyor.Burada tekstil sektörünün ihtiyaçlarına uygun,bilişim teknolojilerini kullanabilme yetenekleri kazandırılır.İplik,dokuma,boya ve terbiyenin çalışma alanlarındaki örnekleri ile yetişilir ve mezun olur olmaz tekstil sektöründe çalışmaya hazır hale gelinir.Bu yıkım yapılırsa İstanbul Tekstil Meslek Lisesi'nin hiçbir anlamı ve katkısı kalmayacaktır.Çünkü uygulamalı eğitim olmadan mezun olan bir öğrenci çalışmaya başlayacağı fabrika veya işyerinde eğitime tabii olmak zorunda kalacak ve bu da iş gücünü azaltacak,dünya üzerinde mevcut ekonomik kriz ile zor hale gelen tekstil sektöründeki iş yerlerine artı bir yük getirecektir.Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığının başlattığı Meslek Lisesi Memleket Meselesi projesine de ters düşen bir durumdur.


Bizler isim konusu ile ilgili hassasiyetimizi anlamanızı ve yıkılarak matbaacılık lisesi yapılması yerine daha modern tekstil sektörünün işine yarayacak bir yer haline getirilmesini savunuyor ve istiyoruz.Örneğin dijital emprime baskı makinelerinin bulunduğu,donanımlı laboratuarlarında firmalara iplik,boya,kumaş tahlili yapılan,modern makineleri ile dokuma,örme yapılarak elde edilen gelirlerle okuyan dar gelirli öğrencilere burs verilebilir,yurt dışında okumaları için destek çıkılabilir.

Bu konular ile ilgili gereğinin yapılmasını arz ederim.


Saygılarımla


Sabih Samur


3 Mayıs 2010 Pazartesi

Timsah ve Daral Tiffany'de



Leman dergisinin en tanınmış karakterlerinden, Mehmet Çağçağ’ın imzasını taşıyan Timsah ve Daral bu yaz Tiffany’nin hem tişörtlerinde hem de terliklerinde olacak.

Penguen çizeri Erdil Yaşaroğlu da Mavi Jeans için tişört tasarladı.
Bir zamanlar tişörtlerin üzerini Bart Simpson ya da Garfield gibi yabancı çizgi karakterler süslerdi. Birkaç yıldır, buraların mizah dergilerinde ünlenen karakterleri de özellikle gençlerin tişörtlerinde görülür oldu: Kötü Kedi Şerafettin, Bezgin Bekir, Marlon vs. Bu yaz da Tiffany tişörtlerinin üstünde Mehmet Çağçağ’ın çizdiği Daral ve Timsah’ını göreceğiz.

Üstelik onlar sadece tişörtlerde değil, terliklerde de çıkacak karşımıza.Türkiye’nin en popüler çizerlerinden Erdil Yaşaroğlu ve Selçuk Erdem de Mavi Jeans için tişörtler tasarladı. Onlar da mayıs sonundan itibaren satışa sunulacak.
“Oğlum da çok meraklı ama her şeyin kıllısını tasarlıyor”

Mehmet Çağçağ- Tiffany için tasarladığım tişörtlerde Timsah, Daral ve Kozalak karakterlerim var. Timsah bir “Turkish Casanova”, çapkın. Türkiye’de flörtün bile zor olduğu 80’li yıllarda, flörtün ötesinde bir karakter olarak ortaya çıktı. Bu nedenle herkes bütün hikayelerini izliyordu. İzmir için bir Timsah tişörtü tasarladım. Üzerinde “İzmir temsilcisi” yazıyor. Yani bu tişörtü giyen, Timsah’ın İzmir temsilcisi oluyor. Kozalak karakteri de çok ilgi gördü. Recep İvedik gibi biri. Bu tişörtleri erkeklerden çok kızlar alıyor. Mesela Daral kızların çok sevdiği bir karakter. Çünkü kızların dertlerini dinliyor, sıkıntılarını paylaşıyor. Daha önce Leman dergisinin Bezgin Bekir’i, Kötü Kedi Şerafettin’i de tişörtlerde vardı. Bazen bir tişört için dört saat düşünüyorum, bazen de yolda yürürken bir anda aklıma süper bir fikir gelebiliyor. Karakterlerin hepsi çok ilgi görüyor. İnsanların yıllardır okuduğu, sevdiği ve üzerlerinde taşımak istedikleri karakterler bunlar.-7 yaşındaki oğlum Güneş de çok meraklı tişört tasarımına. Ama her şeyin kıllısını tasarlıyor. Kıllı dondurma, kıllı pilav… İnsanlar yerken içinden kıl çıkması çok komikmiş. Ayrıca birlikte dikenli, çakıllı tarlalarda dolaşmayı çok severiz. Bitkileri otları, böcekleri, doğayı çok seviyor. Pahalı oyuncakları sevmiyor, şanslıyım. Taş toplamayı da çok seviyor. Arabanın içi çakıl taşları ve ağaç kavukları dolu.
“Kendi karakterlerimden, komik durumlarda hayvan figürleri çizdim”

Erdil Yaşaroğlu-

Selçuk Erdem’le birlikte Mavi Jeans için tişört tasarladık. Bunlar mayısın sonlarında piyasaya çıkacak. Tişörtlerde görsel esprilere yöneldim. Kendi karakterlerimden komik durumlarda çeşitli hayvan figürleri kullandım. Ayrıca balonlu karikatür esprileri de olacak. Sadece karikatür değil, benim çizgilerimle farklı tasarımlar yer alacak tişörtlerde. Defilede sadece iki tanesi tanıtıldı şimdiye kadar.-Bir-iki saatte çizimi tamamlıyorum. Ama ne çizeceğim fikri bazen 15 dakikada da gelebiliyor, bir hafta düşündüğüm de oluyor. Tişört tasarlamak çok zevkli. Bu işi tamamen keyif için yaptım. Karikatürist olarak farklı mecralarda yer almak, daha çok insanın çizimlerimi görmesi hoşuma gitti. Kız-erkek herkesin ilgisini çekecek tişörtler bunlar.-Karikatürlerden, çizimlerden oluşan tişörtler Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladı. Hep yabancı karakterler giyip duruyoruz. Ama artık özellikle de bizim kültürümüzü içeren motifler, espriler ilgi görmeye başladı.-Penguen dergisi olarak yaptığımız tasarımlarımız da var ama biz bunları piyasaya sürmüyoruz. Fuarlarda ve internette satıyoruz.

1 Mayıs 2010 Cumartesi

Berr-In 2010 İlkbahar - Yaz Sezonu




Geçtiğimiz Sonbahar - Kış sezonunda iç piyasaya giriş yapan Berr-In,


farklı ve göz alıcı tasarımların oluşturduğu 2010 İlkbahar - Yaz koleksiyonuyla


kadına kendini özel ve güçlü hissettiriyor.
Kireç rengi, fildişi rengi, yeşilimsi mavi, gümüş, mor, pastel renkler ve siyah ile beyazın kullanıldığı yeni koleksiyonda,
asimetrik etek uçları,
balon şekiller,
hafif kesimli pantolonlar,
dairesel etekler öne çıkıyor.
Berrin Eser'in tasarımlarında Berr-In kadını, tül gibi incecik materyaller,
şatafatlı danteller, şifonlar ve vualler içerisinde
romantizm, mutluluk ve gücü simgeliyor.

Bora Aksu ve Mavi Jeans IMA öğrencileri ile


İMA öğrencileri Mavi Jeans ve Bora Aksu ile gerçekleştirdikleri
iki ayrı projenin tasarım sergisi açıldı.
Türkiye'nin en özgün moda tasarım okulu olan İstanbul Moda Akademisi (İMA)
sektörle yan yana sürdürdüğü eğitimlerde, öğrencileri teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı tasarım odaklı projelerle desteklemeye devam ediyor.
Türkiye'nin dünya markası olan Mavi Jeans'in tasarım ekibiyle
İMA öğrencilerini buluşturan projede öğrencilerin yaratıcılıklarını arttırmak hedeflendi.
İMA öğrencileri aldıkları tasarım briefi çerçevesinde bayan giyim üzerine çalıştılar.
Öğrencilerin "Beyoğlu", "Florya", Bağdat Caddesi" ve "Nişantaşı" ana başlıkları altında oluşturdukları tasarımlar İMA'da sergilendi.
Mavi Jeans ile yapılan projenin yanı sıra ünlü moda tasarımcısı Bora Aksu ile
5 haftalık work shop'ın sonunda öğrenciler haute couture tasarımlar ortaya çıkardı.
Öğrencilerin bu iki proje sayesinde hem haute couture hem denim alanında eğitim almalarını sağlayan İMA, önümüzdeki dönemlerde öğrencilerine farklı tasarımcılar
ve endüstriyel markalar ile bir araya getirmeye devam edecek.