16 Aralık 2008 Salı

RIZIK







Şükrü Boz

Yeni Alanya Gazetesi

Köşe Yazarı


Rızık: Allahü Teâlâ tarafından, bütün canlılara beslenmeleri, barınmaları ve yaşayabilmeleri için, verilen şeylerdir. Buna göre yenilecek, içilecek, giyilecek, ev, ev eşyası ve yaşamak için gerekli olan bütün şartlar ve sebepler rızıktır.

Rızkı Allahü Teâlâ’nın verdiğini bildiren Âyet-i Kerimelerden bazıları şunlardır;

“Yeryüzünde yaşayan bütün canlıların rızkı, ancak Allah’a aittir.” Hud. 6

“Şüphesiz Allah, rızık veren ve güç kuvvet sahibi olandır.” Zâriyât: 58.

“Ey insanlar! Allah’ın üzerinizdeki nimetini anın, Allah’tan başka bir yaratıcı mı var? O size gökten ve yerden rızık verir. O’ndan başka İlâh yoktur. O halde (haktan) nasıl çevrilirsiniz.” Fatır: 3.

“Sizi yaratan, sonra rızıklandıran,sonra öldüren ve daha sonra dirilten de odur.” Rum: 40

“(Ey Muhammed) De ki: Sizi gökten (yağmur indirerek) ve yerden (bitkileri çıkarmak suretiyle) rızıklandıran kimdir? De ki: Allah’tır.” Sebe: 24.

Rızkı Allahü Teâlâ’nın verdiği hakkında, sevgili peygamberimizin hadis-i şeriflerinden bazıları da şunlardır;“Sağ olduğunuz müddetçe rızık konusunda (birbirinizle) yarışmayınız. Çünkü insanı anası, üzerinde hiçbir giyecek olmaksızın kırmızı (bir et parçası) olarak doğurur. Sonra Allah ona giyeceğini ve rızkını verir.” Tergib ve Terhib: 4/16.

“Hiçbir kimse (kendisi hakkında) duyduğu ezâ (verici isnad ve iftira) ya Allah kadar sabırlı değildir. Kâfirler ve müşrikler Allah’a oğul isnâ ederler de Allah yine de onları âfâtlardan selâmette kılar ve onları türlü türlü nimetlerle rızıklandırıp yaşatır.” Sahih-i Buhari: 16/7252.

“Kulun (muhakkak) rızkı gelir. Eğer sekaleyn (insanlar ve cinler) bir araya gelip de onun rızkını engellemeye çalışsalar güçleri yetmez.” Cem’ul Fevâid: 5/23.

“Rızık kulu, ecelinin aradığından daha çok arar.” Cem’ul Fevâid: 5/24

Rızkı kendisinin verdiğini bildiren Allaü Teâlâ, rızkı temin için de çalışmayı, emretmiştir. Kur’an’ı Kerim’de şöyle buyuruyor.“Ey insanlar! Cuma günü namaza çağrıldığınız zaman, Allah’ı anmaya koşun, alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılındıktan sonra yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan (rızkınızı) arayın. Allah’ı çok anın ki kurtuluşa eresiniz.” Cuma: 9-10.Hazreti Allah bu Âyet’i Kerime’de “Namaz kılındıktan sonra yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan (rızkından) arayın” buyurarak, rızkın temini için çalışmayı emretmiştir.Dinimiz hem tembelliği ve hem de başkalarına el açmayı kesinlikle yasaklamıştır.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

SABİH SAMUR YORUMU: Rızık kelimesini hayatı boyunca ağzına dahi almayanlar, 2008 krizini canlı canlı yaşadıklarında, inançsız bir yaşamın(takiyye yapanlar hariç,dini ticari kullananlar da hariç) ne kadar yavan olduğunu anlamışlardır sanırım. Yüce Allah insanları zaman zaman rızklarını azaltarak,sağlıklarını bozarak ve bazen sevdiklerini kaybettirerek silkelemektedir.

Anlayana...

Umarım Sn. Şükrü Boz'un yazısındaki mesajları hep birlikte almışızdır.

Özellikle biz TEKSTİL SEKTÖRÜ mensuplarının rızka çok ihtiyacı olacak.

Kendi gücüne inanan ve inançlı olanlar mutlaka krizden alınlarının akıyla çıkacaktır.

Allah hepimizin ve sektörümüzün yardımcısı olsun.

Hiç yorum yok: